BREDA - Vijf keer heeft Piet Matheeuwsen iemand met hartfalen gereanimeerd, onder wie zijn eigen zwager. Twee keer handmatig en drie keer met behulp van een AED (automatische externe defibrillator). “Dat is wel mooi dat ik dat heb kunnen doen, dat geeft veel voldoening”, aldus de 70-jarige Bredanaar.

Ook indirect heeft Matheeuwsen de nodige levens gered, want hij stond ruim tien jaar geleden aan de basis van het uitgebreide AED-netwerk dat Breda inmiddels heeft. Naar schatting overleven in Breda jaarlijks zo’n twintig mensen een hartstilstand mede dankzij een reanimatie via dat netwerk.

Zelf werd Matheeuwsen drie jaar geleden door een ziekte (kanker) getroffen waar met een AED niks tegen gedaan kan worden. Na een eerste succesvolle operatie kwam de kanker terug, met uiteindelijk te veel uitzaaiingen. Nu is hij al een tijd uitbehandeld. “Het kan een kwestie van dagen zijn, misschien weken en hooguit nog een paar maanden,” zegt Matheeuwsen met berusting. Samen met zijn vrouw Edy geniet hij van de mooie momenten die er nog zijn.

Hoofdconducteur

Piet en Edy Matheeuwsen kwamen in 2002 terug naar hun geboortestad Breda, nadat ze meer dan dertig jaar in Rotterdam hadden gewoond, waar Piet voor zijn werk bij de Nederlandse Spoorwegen naar toe moest verhuizen. 

Zijn werk als hoofdconducteur viel hem op een gegeven moment echter zwaar. Hij maakte diverse zelfdodingen op het spoor mee. “Als je dan met een zaklampje naar buiten moet en je ziet wat er aangericht is, vreet dat aan je.” Nadat hij ook nog eens tijdens het winkelen op de Lijnbaan in Rotterdam in elkaar zakte met een beklemmende gevoel op zijn borst, werd hij al op relatief jonge leeftijd afgekeurd.

Reanimatie

“Toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. In Rotterdam was ik voorzitter van de Dierenambulance en toen we in 2002 terug naar Breda verhuisden, ben ik begonnen als coördinator bij het reanimatie-onderwijs. Dat is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden”, lacht hij.

Vanaf 2007 is hij zich hard gaan maken voor een AED-netwerk in Breda en in 2010 leidde dat tot de eerste AED’s die publiek beschikbaar waren in de gemeente. Onder leiding van Matheeuwsen, als voorzitter van de Stichting Breda AED Proof, breidde het netwerk gestaag uit. Inmiddels heeft de stichting ongeveer 220 AED’s in bezit, heeft de gemeente ook nog een zo’n honderd apparaten en hangen er enkele tientallen bij bedrijven.

Zes minuten

Breda is nu zo goed als ‘AED-proof’ want overal kan iemand in principe binnen zes minuten geholpen worden. “Daar ben ik heel tevreden over”, zegt Matheeuwsen, die in 2018 het voorzitterschap van de stichting neerlegde. 

Wensen heeft hij echter nog wel. Er zijn in Breda nu 1800 burgerhulpverleners aangemeld via HartslagNu. Die krijgen een sms als via 112 een melding binnenkomt van een mogelijke hartstilstand in hun buurt. “Maar, zegt Matheeuwsen, “er zijn zeker zoveel mensen met een reanimatie-diploma die niet zijn geregistreerd. Ik wil dan ook een oproep doen aan die mensen om zich aan te melden.”

Donaties

Een ander oproep die hij nu nog wil doen, gaat richting bedrijfsleven. Om het AED-netwerk van de stichting in Breda op orde te houden, is jaarlijks zo’n 10.000 euro nodig. “Als honderd bedrijven elk honderd euro doneren, dan zijn we er al. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn?”

Bron: Paul Verlinden (BNdeStem)
Foto:
© Pix4Profs-Ron Magielse