Bij een hartstilstand telt elke seconde. Als je binnen de eerste zes minuten bij een hartstilstand reanimeert en bij een schokbare hartritmestoornis defibrilleert met een Automatische Externe Defibrillator (AED) is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Elke minuut later dat er een AED wordt ingezet, verlaagt de overlevingskans met 10 procent.

Dit blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Omdat de ambulance gemiddeld binnen acht à tien minuten bij het slachtoffer is, is het van levensbelang dat er voor die tijd hulp geboden wordt. In een groot deel van de gevallen gebeurt dit ook; bij 75 procent wordt de reanimatie gestart voor de ambulance er is en omstanders sluiten in meer dan 50 procent van alle reanimaties voor aankomst van de ambulance een AED aan.

Misselijk en duizelig
Elles weet als geen ander hoe belangrijk deze hulp is. Zij kreeg op haar achttiende totaal onverwacht een hartstilstand. Dankzij het snelle optreden van haar ouders en burgerhulpverleners heeft zij het overleefd.

Elles: "Ik weet nog dat ik op de ochtend van mijn hartstilstand in de badkamer stond en me heel misselijk en duizelig voelde. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, viel ik al op de grond. Mijn moeder probeerde me met roepen en schudden weer bij te brengen, maar dit werkte niet en ze haalde mijn vader. Die twijfelde geen seconde; hij begon meteen met reanimeren."

Vijf schokken
"Nadat mijn moeder 112 had gebeld, stonden er binnen vijf minuten ook twee burgerhulpverleners met een AED bij me. Zij hadden een oproep via HartslagNu gekregen en snel de AED buiten bij de kerk opgehaald. Ze sloten deze aan terwijl mijn vader bleef reanimeren."

"Vijf minuten later waren de ambulancebroeders er en hebben zij de reanimatie overgenomen. Zeker twintig minuten en vijf schokken van de AED later kreeg ik weer een regelmatig hartritme."

Heel Nederland hulp bieden
De Hartstichting wil dat er in heel Nederland binnen zes minuten de juiste hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. Dat kan met het oproepsysteem HartslagNu. Hiermee worden via 112 burgerhulpverleners opgeroepen om te komen reanimeren en de dichtstbijzijnde AED te halen. Hiervoor is het belangrijk dat er overal genoeg AED's hangen die 24/7 bereikbaar zijn en gekoppeld zijn aan het oproepsysteem. Om dit te realiseren zijn er nog 5.000 AED's nodig.

Draag je steentje bij
En jij kan helpen om dit voor elkaar te krijgen. Door tussen 10 februari en 29 maart 2020 (tot 20.00 uur) mee te gaan spelen met de VriendenLoterij PrijzenBingo, steun je de Hartstichting doordat er minimaal 40 procent van de opbrengst van jouw lot rechtstreeks naar de Hartstichting gaat.

Zolang je meespeelt, blijf je de Hartstichting steunen met je deelname. Ook maak je zelf kans op mooie (geld)prijzen.

Wil jij meedoen aan de PrijzenBingo van de VriendenLoterij en zo de Hartstichting steunen om heel Nederland binnen zes minuten hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand? Koop dan hier je lot.

18+ speel bewust.

Bron: hartstichting en nu.nl