Afgelopen zondagavond, 20 oktober, is na een lange ziekteperiode Piet Matheeuwsen overleden. Piet was de oprichter en oud-voorzitter van Stichtingen Reanimatie en AED Onderwijs Breda en de Breda AED Proof. Zonder Piet hadden onze beide stichtingen niet bestaan en had de stad Breda niet kunnen rekenen op de adequate hulp bij een hartstilstand door burgerhulpverleners én een AED.

In deze paar zinnen lijkt dat bijna vanzelfsprekend: "Burgerhulpverleners én AED binnen 6 minuten bij een slachtoffer van een hartstilstand."

Wat daar echter aan is voorafgegaan zijn jaren van toewijding. Wekelijks vele onbetaalde uren om mensen enthousiast te maken, sponsors te vinden, afspraken te maken en nakomen en een continue stroom aan e-mail, telefoontjes, administratie in goede banen te leiden. Iedere keer weer "hup" in de auto om ergens een AED met veel knutselwerk aan de muur te hangen of, nog liever, om zelf een reanimatiecursus te verzorgen. En dat alles met een bulderende gulle lach die nog na-echood in onze oren. 
Voor Piet was dit een waar levenswerk, dat hij niet zonder dezelfde toewijding van zijn vrouw heeft kunnen doen. Er is immers behoorlijk wat privétijd in dit levenswerk gaan zitten.

Het resultaat:
- Een dicht netwerk van 220 AED's via Breda AED Proof, inmiddels aangevuld met 100 van de Gemeente Breda. En nog steeds groeiend.
- Een dicht netwerk van duizenden burgerhulpverleners die goed opgeleid zijn om te hulp te schieten bij een hartstilstand. Ook dat aantal is nog steeds groeiend.

Voor ons was Piet de "held van Breda". Zo heeft hij ook een plek gevonden in het boek "Goed Volk" van "Helden van Breda". In augustus ontving hij nog een lintje uit handen van Burgemeester Paul Depla en trad hij daarmee toe tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Maar Piet zou Piet niet zijn als hij dit alles met zijn nuchterheid en oprechtheid ontving: "Held? Nee hoor, de echte helden zijn die burgerhulpverleners die te hulp schieten." en "Een lintje? Ik had liever een extra AED voor Breda gehad."

Piet, je was een mooi mens die we innig gaan missen. Een hart van goud en altijd klaarstaan voor anderen. Wie doet dat nog na?
Onze gedachten zijn bij jou en al je naasten. Ook zonder hen, was dit alles niet mogelijk geweest.