Waarom meedoen aan een 6 minuten zone?

Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis (80%). De aanrijtijd van een ambulance is vaak te lang om er binnen 6 minuten te zijn. Als u weet wat u binnen deze 6 minuten kunt doen bij een hartstilstand, kunt u iemand een levenskans bieden, door deel uit te maken van een 6 minuten zone.

Hoe werkt een oproepsysteem?

Een groot aantal meldkamers van ambulancediensten, waaronder die waar Breda onder valt, werkt met een database (HartslagNu (voorheen AED ALERT)) met burgerhulpverleners. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers, zoals eventueel u, die kunnen reanimeren en/of defibrilleren. Op het moment dat de meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulances, HartslagNu in. Via dit systeem gaat er een sms naar burgerhulpverleners die binnen een straal van ongeveer 500 meter van het slachtoffer wonen of werken. Deze sms bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevind met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om de AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen waar een andere burgerhulpverlener al met reanimatie is begonnen. Omdat meerdere hulpverleners een sms krijgen is de kans groot dat u er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer. De positieve resultaten zijn al diverse malen geboekt!

Hoe kan ik meedoen en wat betekent dit voor mij?

U kunt zich aanmelden bij de SMS dienst als u de cursus gevolgd heeft. Dit gaat heel makkelijk via de site van HartslagNu.

Het systeem selecteert alle burgerhulpverleners die binnen een bepaalde straal wonen of werken. Het kan dus zijn dat het slachtoffer een bekende is. Ook kan het voorkomen dat u een sms ontvangt om 4 uur ’s nachts of op een feestdag. Het gaat om een vrijwillig systeem en u verleent alleen hulp als u daartoe in staat bent. Mocht u om persoonlijke redenen op dat moment geen hulp kunnen of willen verlenen, dan reageert u niet op de oproep en hoeft u zich ook niet schuldig te voelen.

Bij vragen kunt u altijd alsnog contact met ons opnemen. Voor onze algemene contactgegevens, zie Over ons. Ook voor een stukje nazorg na een inzet!

Hoe werkt HartslagNu?